korskolan.se

Uppkörning

Home > Uppkörning

Uppkörning

För att kunna ta körkortet behöver du inte bara övningsköra, utan du behöver också genomföra en uppkörning. Uppkörningen är det fysiska moment av körkortsprovet som går ut på att du visar att du kan föra fram bilen i trafiken och att du vet vilka regler som gäller. Här berättar vi mer om hur det går till.

Hur går en uppkörning till?

Vid en uppkörning sitter uppkörningsläraren bredvid dig i bilen. Nu ska du visa att du kan hantera fordonet korrekt i trafiken och att du kan köra på ett trafiksäkert sätt. Hela vitsen med uppkörningen är att du ska visa att du kan tillämpa alla teoretiska kunskaper på riktigt. Innan du har möjlighet att boka in en uppkörning behöver du först klara av teoriprovet. Hos Trafikverket kan du läsa mer om hur en uppkörning går till och vad du ska tänka på.

Hur lång är en uppkörning?

Uppkörningen kan fungera på olika sätt beroende på vart i landet du bor. Det vanligaste är dock att förarprovet i sig tar en timme och att du spenderar ca 25 till 30 minuter i själva bilen. Det är viktigt att du är på plats i tid, eftersom det finns flera som ska göra provet samtidigt.

Uppkörning - Tips

Det finns mänger av tips inför uppkörning att ta del av. På Mydrivingacademy.se hittar du mängder med riktigt bra tips för dig som ska köra upp inom en snar framtid. Vi har listat de viktigaste!

  • Se till att köra en uppvärmningsrunda med bilen innan själva uppkörningen så blir du mer avslappnad.
  • Försök att inte stressa upp dig, utan kör som du vanligtvis brukar och tänk inte på att det är ett prov.
  • Var redo! Det finns ingen anledning att stressa fram uppkörningen, utan ta istället den tid du behöver så att du känner dig helt trygg när det är dags.
  • Ha koll på de grundläggande momenten som att vända, starta i backe, backa och bromsa.
  • Se till att du är på plats i god tid och glöm inte ditt ID. Det behövs för att du ska kunna genomföra förarprovet.
  • Se till att du kör upp med en bil som du är van vid att använda. Det kan till exempel vara körskolans egen bil som du får låna.

Vanliga misstag på uppkörning

Det finns några vanliga misstag på uppkörning som är vanligare i samband med uppkörning än andra tillfällen. Vi har listat några viktiga punkter som du bör ha extra koll på för att inte kugga.

  • Du är inte tillräckligt redo och bokar uppkörningen för tidigt. Ta din tid och var säker på alla grundmoment innan du ger dig in på uppkörningen.
  • Ett mycket vanligt misstag är att köra upp alldeles för sakta. Du är nervös för att göra fel och sänker således farten även om det är fritt.
  • Du kör alldeles för riskfyllt och vill visa dina kunskaper. Kom ihåg att uppkörningsläraren tittar mycket på ditt riskmedvetande.
  • Du har inte koll på skyltars betydelse, högerregeln och har ett dåligt samspel med andra trafikanter. Vem ska köra först och när?
  • Har du möjlighet att köra upp med den bil du övningskörde i ligger du i framkant. Ett vanligt misstag är att “inte bry sig om” valet av bil – men det kan vara skillnaden mellan att godkännas och kuggas.

Vad kostar en uppkörning?

Ska du köra upp för B-körkort ligger priset på ca 800 kronor om du kör upp på en vardag. Kör du upp på kvällen efter klockan 19:00 eller på helger ligger priset på ca 1040 kronor. Även här kan priserna variera beroende på vart du bor.

Vad krävs för att klara en uppkörning?

Uppkörningen delas in i två delar som båda måste godkännas för att du ska ha klarat av uppkörningen.

Del 1: Säkerhetskontroll

  • Kontroll av bilen utsida
  • Kontroll av bilens insida

 

Del 2: Uppkörning

  • Klara av att läsa hastighetsbegränsningar och vägmärken
  • Kan använda speglarna i bilen på ett bra sätt
  • Kör trafiksäkert, defensivt och miljömedvetet
  • Du kan föra fram bilen på ett tryggt sätt
  • Du lämnar företräde vid väjningsplikt och förstår högerregeln
  • Du stannar vid stoppljus och stoppskyltar
  • Du förstår när du ska använda bilens signaler och blinkers

Säker körning av bil på släp

När du förbereder dig för din uppkörning kan det vara en bra idé att inte bara tänka på körningen i sig, utan också på säkerheten kring transport av fordon. Att kunna säkra en bil på ett släp är en färdighet som visar på din förståelse för trafiksäkerhet och ansvar.

Steg för att säkert surra en bil på släp:

  1. Kontrollera utrustningen
    Se till att både släpet och bilen är i gott skick.
  2. Placera bilen rätt
    Fördela vikten jämnt på släpet.
  3. Använd rätt spännremmar
    Välj godkända band och fäst dem vid bilens starkaste punkter.
  4. Spänn banden ordentligt
    Detta förhindrar rörelse under transport.
  5. Kontroll och märkning
    Dubbelkolla surrningen och markera släpet korrekt för andra trafikanter.

Ta reda på hur du går till väga mer detaljerat när du ska surra bil på släp. Genom att visa din skicklighet i både att köra bil och hantera dess transport säkerställer du att du är väl förberedd för alla aspekter av att vara en ansvarsfull förare.

Förbered dig för uppkörningen med en elektronisk körjournal

När du förbereder dig för uppkörningen är det viktigt att hålla koll på dina körvanor och framsteg. Ett bra sätt att göra detta är att använda en