korskolan.se

Beganade bilar

Home > Beganade bilar

Köpa begagnad bil? – Tänk på detta!

Att köpa en bil begagnat är ett smart sätt att hitta ett billigt alternativ från många olika bilmärken. Du kan hitta de flesta bilmodeller som passar dig och dina behov på andrahandsmarknaden idag. Det finns några punkter du bör överväga innan du köper en bil begagnat som vi listar här. 

 • Gör efterforskningar, kolla upp olika bilmodeller och deras vanliga problem. 
 • Kolla upp historik, utrustning, hur många ägare och skatten på transportstyrelsen
 • Provkör bilen! Lyssna efter ovanliga ljud, känn hur bromsarna tar och testa alla funktioner. 
 • Kontrollera däcken, bromsarna och belysningen. Titta efter rost, bucklor och andra skador. 
 • Förbered dig på att förhandla om priset! Du kan ofta pruta ned priset flera tusenlappar.  


Perfekt som en första bil

När du är på jakt efter din första bil kan en begagnad vara precis vad du letar efter. Att köpa nytt kan vara väldigt dyrt, du kan därför spara mycket pengar om du istället väljer en begagnad bil som haft en eller flera tidigare ägare. Det finns bilar på marknaden som bara är något år och de som är väldigt gamla. 

Fördelarna med att köpa begagnat är flera, utöver att de är billigare finns det också ett större utbud och du behöver inte vänta på leveransen, utan kan köra den samma dag. Bilarna har redan tappat en stor del av sitt värde så du behöver inte heller oroa dig för en stor värdeminskning, du kan ofta sälja bilen igen för ungefär samma pris. 

Köpa av bilhandlare eller privatperson?

Det finns två sätt hitta en begagnad bil att köpa, via företag eller privatperson. Båda alternativen har sina för- och nackdelar som vi går igenom här. 

Fördelar och nackdelar med bilhandlare

Om du använder dig av en bilhandlare kan du berätta vad du letar efter dom du är ute efter en specifik modell. De följer även konsumentlagstiftningen vilket innebär att du får viss trygghet i samband med köpet, som garanti och reklamationsrätt. Du kan också jämföra olika bilhandlare mot varann för att se vilken som erbjuder det bästa alternativet.

Men det finns flera fördelar än så.

 • De har ofta ett större utbud att välja emellan och de kan ge dig bra information om alternativen. 
 • Erbjuder tjänster som finansiering, försäkringar och inbyte i samband med köpet. 
 • Bilarna besiktigas och har ofta genomgått kontroller på verkstad. 


Nackdelar: 

 • Ofta dyrare att köpa via bilhandlare. 
 • Svårare att pruta hos en bilhandlare. 


Att tänka när du köper av privatperson

Köper du via privatperson istället kan du kolla upp historiken på bilen själv, men du får inga garantier och du kan inte reklamera köpet lika lätt om det skulle uppstå problem. Blir det konflikt mellan dig och säljaren måste ni lösa det själva. Du hittar mer information om att köpa bil privat hos Hallå Konsument. 

Fördelar: 

 • Billigare än at köpa via bilhandlare, då det inte blir några avgifter. 
 • Lättare att pruta ned priset då privatpersonen ofta vill bli av med bilen snabbare. 

Nackdelar: 

 • Mindre tryggt köp då privatpersoner inte är skyldiga att följa konsumentlagstiftningen. 
 • Inga tjänster som avbetalning och försäkringar är möjliga. 
 • Bilen är ofta inte kontrollerad på verkstad inför försäljningen. 


Var hittar man annonser? 

Köper du via bilhandlare listar de ofta sina tillgängliga begagnade bilar. Det finns också sidor som samlar bilar till salu från bilhandlare, som bytbil.com. Vill du hellre köpa via privatperson lägger de ofta upp bilen på Blocket, facebook marketplace och liknande sajter. 

Bra återförsäljare:

Niemi bil

Ett familjeföretag med målet att ha Sveriges nöjdaste kunder. De köper bilar av privatpersoner och säljer de senare vidare. De är engagerade i sina kunder och är en av Norrlands bästa förmedlare av begagnade bilar.

Bilia

Bilia erbjuder både nya och gamla bilar, de ger också sina kunder möjlighet att leasa en begagnad bil. Du får 30 dagars bytesrätt vilket ger ett tryggt köp av bilar från flertalet märken. 

Holmgrens bil

En av Sveriges största familjeägda bilhandlare som finns på tretton orter runt om. De har ett stort sortiment av både nya och gamla bilar från märken som BMW, Ford, Hyundai, Nissan, MG och MINI.