korskolan.se

Vägskyltar

Home > Vägskyltar

Vägskyltar

Vägskyltar informerar trafikanter om viktiga regler i trafiken och har därför stor betydelse för trafiksäkerheten. De kommunicerar om stopp, hastighetsbegränsningar och väjningsplikt samt andra viktiga riktlinjer som bilister och andra trafikanter måste förhålla sig till. Att rätt skylt syns vid rätt tillfälle och vid rätt plats förebygger trafikolyckor och bidrar till en tryggare trafikmiljö. Här kan du läsa mer om vem som får sätta upp trafikskyltar och var du som har tillstånd kan beställa vägskyltar.

Olika typer av vägskyltar

Här går vi igenom hur olika typer av vägskyltar ser ut och vad de olika kategorierna betyder.

Påbudsmärken

Påbudsmärken är blåa med vita symboler och ger dig som trafikant instruktioner om hur du ska köra i specifika situationer. Instruktionerna måste följas för att kunna upprätthålla en säker trafikmiljö. Att inte följa ett påbudsmärke kan medföra böter eller i värsta fall olyckor.

Förbudsmärken

Förbudsmärken är oftast gula med en röd kant, och med en svart symbol i mitten. Dessa skyltar syftar till att varna trafikanter om potentiella faror eller avvikelser på vägen, så att de kan anpassa sin rutt och undvika olyckor.

Vägmärken

Vägmärken är till för att ge trafikanter information om olika förhållanden och geografiska platser. De finns i flera olika färger, som brun, vit, blå eller grön, med en rad olika symboler och texter.

Beställa trafikskyltar

ATA.se

Hos ATA.se kan du köpa vägskyltar, inklusive varnings- och informationsskyltar. De är en av de största och mest välrenommerade leverantörerna av trafiksäkerhetsprodukter i Sverige och de hjälper dig gärna hitta rätt bland deras stora utbud av skyltar.

Seton Säkerhet

Seton Säkerhet erbjuder ett stort utbud av vägskyltar, inklusive förbudsmärken, påbudsskyltar och andra skyltar för arbetsplatser. Hos dem kan du beställa reflekterande skyltar och skyltar i aluminium eller PVC.

Skyltmax

Skyltmax är en onlinebutik som främst har vägskyltar för fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och privatpersoner. De erbjuder ett brett utbud av skyltar som du enkelt kan beställa direkt på hemsidan. 

Vanliga frågor

Vem får sätta upp vägskyltar?

Vem som helst får inte sätta upp vägskyltar på varken allmänna eller privata vägar i Sverige. För respektive väg gäller nedan:

  • Allmän väg: På allmän väg är det endast Trafikverket eller entreprenörer med tillstånd som får sätta upp vägskyltar. Det är olagligt att sätta upp skyltar utan tillstånd, vilket du måste ansöka om hos Trafikverket.
  • Enskild väg: På en enskild väg har ägaren rätt att sätta upp vägskyltar. De måste dock vara standardiserade och leva upp till Trafikverkets krav för att få sättas upp.


Får man sätta upp egna hastighetsskyltar?

Det är inte tillåtet att på egen hand sätta upp hastighetsskyltar på allmän väg. Detta måste göras av Trafikverket eller en entreprenör som har fått tillstånd. Du kan läsa mer om hur Trafikverket bestämmer hastighetsgränser på väg på deras hemsida.