korskolan.se

MC kort

Home >  MC kort

MC kort

En körskola riktar sig inte bara till dig som vill ta B-körkort för personbil, utan erbjuder även lektioner och utbildningar för dig som vill ta MC-kort. Med ett MC-kort kan du köra lätt- eller tung motorcykel, beroende på vilket körkort du tar. Läs mer om motorcykelkörkortTransportstyrelsens hemsida.

Vad kostar MC körkort?

Priset för motorcykelkörkort varierar beroende på hur många lektioner du behöver. Det vanligaste är dock att snittpriset ligger på 15 000 till 25 000 kronor, oavsett om det är ett A, A1 eller A2 kort du är ute efter. I tabellen nedan kan du se mer exakt pris.

MC utbildning

En motorcykelutbildning riktar sig specifikt till dig som vill ta körkort för att få föra fram motorcykel. Här hittar du körkort för lätt motorcykel, men också för mellan- såväl som tung mc. Utbildningen fungerar likt en körutbildning för B-körkort, men sker istället på motorcykel istället för med bil.

Vad innebär MC utbildning?

En MC utbildning fungerar i princip på samma sätt som när du vill ta körkort för personbil. Här är det viktigt att du har åldern inne för det mc-kort som du vill ha, men du måste också följa alla de klassiska stegen. Hos Mydrivingacademy.se kan du läsa på mer om hur en utbildning för att ta motorcykelkörkort går till. Du kan också nedan ta del av punkter som krävs i utbildningen.

 • Innan du kan börja köra måste du ansöka om ett körkortstillstånd för MC-kort. Det är samma körkortstillstånd som gäller för B-körkort och personbilar.
 • Eftersom du kommer behöva klara av kunskapsprovet är det mycket viktigt att du studerar teori. Du läser teori i en bok eller digitalt på körskolans hemsida.
 • För att du ska klara av att hantera motorcykeln behöver du ta körlektioner. Du kan köra på en körskola för MC, men du kan också köra privat med en handledare.
 • Riskutbildning är något som du även behöver utföra för MC-kort. Här gäller Risk 1 och Risk 2 enligt standard.
 • För att du ska få ditt körkort i handen behöver du göra en uppkörning och ett teoretiskt prov på Trafikverket.

 

Vad innebär MC utbildning?

MC utbildning är ett bra val för dig som vill lära dig att köra motorcykel. I Sverige är det lag på att du måste ha ett specifikt körkort för mc och det räcker således inte med ett vanligt B-körkort. Du kan vända dig till en körskola som erbjuder MC-kort, men du kan också köra privat med handledare.

När får man ta mc körkort?

I Sverige får du köra moped redan från 15 års ålder, men när det kommer till motorcykel gäller helt andra regler. Här nedan har vi listat åldrar för diverse MC-kort, samt cirkapriser. På Körkort.nu kan du läsa mer.

Körkort 

Typ av fordon

Ålder för att ta kortet

Pris

A1

Tvåhjulig motorcykel max 125 cm³, högst 11 kW

16 år

15 000 – 25 000 kr

A2

Tvåhjulig motorcykel med högst 35 kW

18 år

15 000 – 25 000 kr

A

Tvåhjuligt fordon utan max volym eller effekt – Tung motorcykel

20-24 år

15 000 – 25 000 kr

Krav för MC körkort

Krav för MC kort ser olika ut beroende på vilket MC kort du vill ha och om du har något MC kort sedan tidigare. Kraven för A1 och A2 är lägre än om du vill ta A-kort för tung motorcykel, men din ålder och tidigare kunskap är också av betydelse. För att få ta ett MC körkort behöver du först säkerställa att du uppfyller villkoren och därefter ha ett godkänt förarbevis från Trafikverket.

Boka MC-utbildning

Det finns många bra alternativ när du är på jakt efter en körskola som kan hjälpa dig med ditt MC-kort. Här nedan hittar du seriösa och bra körskolor runt om i Sverige.

 

Stad MC kort i JönköpingKörskola GöteborgKörskola Malmö 
Företag Ta KörkortMy Driving AcademyCaroli Trafikskola
Om företagetErbjuder både enstaka körlektioner såväl som intensivutbildningar för MC

Professionell körskola med stort urval av olika paket och kurser.

Erbjuder färdiga paket såväl som skräddarsydda där allt ingår
Knapp (länk)Hitta dit!Hitta dit! Hitta dit!

MC körkort - intensivkurs

Precis som det finns intensivkurser för B-körkort kan även du som vill ta MC kort gå en intensivutbildning. Med en sådan har du möjlighet att lägga 100 % fokus på ditt körkort, få möjlighet att köra oftare och klarar körkortet mycket snabbare. Det finns gott om bra och seriösa trafikskolor i Sverige som erbjuder intensivkurser för MC.

Vad ingår i en intensivkurs för MC körkort?

Vad som ingår i en intensivkurs kan skilja sig mellan olika trafikskolor. Det vanligaste är dock följande:

 • Anmälning samt allt teoretiskt material du behöver för att lära dig reglerna
 • Skyddsutrustning till dig som förare, till exempel hjälm och annan skyddsutrustning
 • 16-18 timmars körning. Antalet körlektioner kan variera.
 • Möjlighet att köra på en lågfartsbana. Denna lektion består vanligtvis av 2 körtillfällen á 60 min.
 • Riskutbildning (1 och 2) – i vissa fall ingår inte riskutbildningen utan behöver köpas separat.
 • Lån av MC

Köpa motorcykel

När du har tagit ditt MC-körkort öppnar sig möjligheten att köpa en motorcykel, och det finns några viktiga faktorer att tänka på. Först och främst bör du bestämma om du vill köpa från en handlare, en privatperson eller genom privatimport. Om du väljer att köpa från en handlare, så som JE68 som erbjuder ett stort utbud av motorcyklar från Triumph, KTM och BMW, omfattas ditt köp av konsumentköplagen, vilket ger dig vissa rättigheter och skydd. Att köpa från en privatperson kan vara mer flexibelt, men det är viktigt att vara noggrann och använda ett köpekontrakt för att undvika problem längre fram.

Hjulsurrning av MC

Spännband för hjulsurrning av motorcyklar är utformade för att säkert fästa en motorcykel på ett släp eller i ett transportfordon. De är en viktig del av säker transport, speciellt när det gäller fordon som motorcyklar som kräver stabilisering för att undvika skador under transport. Här är några viktiga aspekter att känna till.

 • Design
  Spännremmarna är specifikt designade för motorcyklar, med fokus på att säkra motorcykelns hjul och förhindra rörelse under transport.
 • Material
  De är oftast tillverkade av högkvalitativa material som tål kraftig belastning och väderpåverkan, vilket garanterar deras hållbarhet och pålitlighet.
 • Fästpunkter
  Banden har ofta flera fästpunkter för att säkra motorcykelns olika delar, som hjulen, ramen och handtagen, för att ge en stabil och säker passform.
 • Användning
  Att använda spännbanden innebär att man säkert fixerar motorcykeln på transportytan och drar åt banden så att motorcykeln hålls fast under hela transporten.
 • Säkerhetsfunktioner
  Många spännremmar för motorcyklar har funktioner som spännlås och snabblås, vilket gör det enkelt att säkra och frigöra motorcykeln vid behov.