Vanliga frågor om automatkort

Vad är det som skiljer sig mellan automatkörkort och manuellt körkort? Och om jag skulle ta körkort för automatbil och sedan ångrar mig – måste jag göra om allt då? Sådana här och andra frågor om automatkort får vi ibland. Här kör vi därför ett inlägg med vanliga frågor och svar!

Vilken typ av övningsbil kör man med? 
Här på Körskolan övningskör vi med en automatväxlad Volvo V40.

Om jag tar körkort för automat och sedan ångrar mig och vill ha även för manuell, måste jag göra om allt då?
Nej, du måste inte göra om allt. Skulle du ångra dig och vill ta körkort för manuell bil så har du mycket med dig på köpet. Du har troligtvis blivit trafiksäkrare och känner en större trygghet i att köra, vilket kan underlätta. En fördel är också att du slipper göra om vare sig teoriprovet, Risk 1 eller Risk 2. De momenten är redan godkända då du gjorde dem under automatutbildningen. Med andra ord behöver du bara göra en ny uppkörning.

Varför tar man automatkort?
Det finns många olika anledningar. Eftersom man inte behöver växla är just detta en av anledningarna – många tycker det är skönt att slippa den biten för att det är svårt eller onödigt. En del tar också automatkörkort för att man kan vara rörelsebegränsad.

Är det billigare eller dyrare att ta automatkörkort?
Alla elever har olika erfarenhet och kunskap, vilket också betyder att alla tar olika lång tid på sig. I regel brukar det dock bli lite billigare med automatkörkort, eftersom en del moment såsom växling, dragläge osv inte behövs. Men det viktigaste är alltid att du ska bli trafiksäker.

Är du nyfiken på att ta automatkort? Kontakta då gärna oss!