korskolan.se

Automatkörkort

Home > Automatkörkort

Automatkörkort

Allt fler väljer idag att ta ett automatkörkort. Automatkörkort innebär att du endast får köra automatbilar och inte manuella med koppling och olika växlar.

Vad är ett automatkörkort?

Kort och gott kan man säga att ett automatkörkort är detsamma som ett B-körkort fast med villkor. Du får köra personbilar av alla dess slag, men regeln är att du endast får köra automatbilar utan växellåda och koppling. Vill du kunna köra en manuell bil i framtiden behöver du således göra om ditt körkortsprov och din uppkörning. På Mydrivingacademy.se kan du läsa mer om automatkörkort och vad du som förare får med denna typ av körkort.

Är det lättare att ta automatkörkort?

Att hantera växelspaken och kopplingen är något som många tycker är svårt. Ett automatkörkort kan då vara ett bättre och lättare alternativ. Du måste dock klara av uppkörning såväl som riskutbildningar och teori på samma sätt och med samma krav.

Hur lång tid tar det att ta automatkörkort?

Hur lång tid det kommer att ta för dig att ta ditt körkort är svårt att säga. Har du övningskört tidigare kommer det troligtvis att vara lättare och du behöver färre lektioner. Vanligtvis tar det ca 6-12 månader att få körkortet.

Hur ser ett automatkörkort ut?

Framsidan på det automatiska körkortet ser ut på samma sätt som för det manuella. Skillnaden sitter således på kortets baksida, där numret 78 visar att kortet endast gäller för att framföra automatiska bilar.

Vad händer om man kör manuell bil med automat körkort?

Kör du en manuell bil med ett automatkörkort klassas det som ovillkorlig körning. Det kan innebära att du får ditt körkort indraget eller att du får böter. Böter är dock det vanligaste, men det är en olaglig handling som är straffbar.

Vad menas med prövotid?

Under dina första två år som körkortsägare har du något som kallas för en prövotid. Prövotiden innebär att ditt körkort kommer att återkallas om du gör dig skyldig till en förseelse i trafiken. Ett nytt körkortsprov kommer då behövas utföras. Hos My Driving Academy finns information om prövotid och vad du ska ta hänsyn till som nybliven körkortstagare.

 

Automat eller manuell – körkort?

Det finns både för- och nackdelar med automatkörkort såväl som manuellt körkort. Nedan hittar du för- och nackdelar med respektive körkort.

För- och nackdelar med automatkörkort

Automatkörkort

+ Du slipper lära dig växla och kan ta körkortet snabbare

+ Alla hybrid- och elbilar är automatväxlade 

+ Enklare att ta automatkörkort

– Du får inte köra bilar med manuell växellåda

– Kan vara svårare att få tag i en bil som har automat 

– Du blir mer begränsad 

Manuellt körkort

+ Du kan köra både manuell och automatbil

+ Du får känslan av att ”köra på riktigt”

+ Smidigare att bogsera 

– Det kan ta längre tid att lära sig köra

– Kan bli aningen mindre trafiksäker på grund av växling 

– Svårare att manövrera om man till exempel saknar ett ben

Hur många tar automatkörkort?

Idag är automatkörkort något som är mycket vanligt. Allt fler väljer automatkörkort, just eftersom det är lättare och allt fler moderna bilar är utan manuell växellåda. Nu förtiden finns också många begagnade bilar med automatisk växellåda, till ett bra pris, att köpa. I Stockholm väljer ca 38 % att ta automatkörkort och i Sverige ligger den siffran på sammanlagt 25 %.

Ta automatkörkort sen manuell

Många väljer automatkörkortet som ett första steg, för att i framtiden uppdatera körkortet till ett manuellt körkort. Vill du uppgradera körkort från automat till manuell kommer du att behöva göra körkortsprovet på nytt. Du kommer alltså återigen att behöva göra det kompletta provet – uppkörning inkluderat.

Automatkörkort pris

Automatkörkort är inte dyrare eller billigare än manuella körkort och därför ligger priserna lika. Det ungefärliga snittpriset ligger på 15 000 kr, men vart du bor och hur många lektioner du behöver kan naturligtvis påverka slutkostnaden för körkortet. Räkna med att varje körlektion kostar ca 500-800 kronor beroende på vart i landet du bor.

Företag att boka utbildning för automatkörkort

Namn My Driving AcademyKörkortonlineRingens bilskola
Lite om företaget 

My Driving Academy är ett bra val för dig som söker en populär och omtyckt körskola med fina recensioner. Här kan du ta enstaka körlektioner eller intensivutbildningar med automatbil.

Körkortonline erbjuder inga fysiska körlektioner för automatbil, men du kan använda dig av sajten för att hitta körskolor nära dig eller för att träna på teori och det teoretiska körkortsprovet.Ringens bilskola i Stockholm erbjuder utbildningar för dig som vill ta automatkörkort och som vill börja köra i storstaden direkt. Här får du även tillgång till en simulatorlektion för att öva på körning i en trygg miljö.
Hitta dit (knapp/länk)Hitta dit! Hitta dit! Hitta dit! 

Hyra bil när du ska övningsköra

Har du ingen egen bil att använda dig av för övningskörning finns det idag företag som erbjuder biluthyrning. Ett sådant företag hyr alltså ut bilar som är specifikt lämpliga för dig som ska övningsköra och som behöver en trygg och säker bil.

Uthyrningsbilar – Uthyrningsbilar är en sajt som du kan använda dig av för att hitta biluthyrare i närheten av dig. Här kan du även jämföra priser mellan olika aktörer.

Mabi – Mabi erbjuder ett stort utbud av olika typer av hyrbilar att välja mellan. Här bokar du bilen enkelt på hemsidan och hämtar upp den på önskad plats.

Hyrbil24 – Hyrbil24 är sajten för dig som vill hyra bil över hela världen. Här hittar du hyrbilar i Sverige såväl som i Spanien, Italien och Frankrike.

Economybookings – Economybookings erbjuder över 175 000 bilar på över 20 000 olika platser i världen. Här hittar du både manuella och automatbilar.

Kom ihåg bilförsäkring när du är klar

En sak som är lätt att glömma är bilförsäkringen. Att teckna en bilförsäkring online är enkelt. Se till att jämföra bolag och priser så du gör rätt val för din bil. Det kan både bli kostsamt och rättsligt om du missar bilförsäkringen.

Vikten av att hålla koll på dina körvanor

När du väl har ditt automatkörkort, är det viktigt att inte bara följa trafikregler utan också vara medveten om dina körvanor. Detta är särskilt relevant om du använder bilen både i tjänst och privat. En effektiv lösning för detta är en