korskolan.se

Om körskolan

Home > Om körskolan

Privatleasing av bil

Att privatleasa en bil är idag väldigt enkelt och det finns många olika aktörer som erbjuder tjänsten. Innan du väljer är det viktigt att kontrollera så att villkoren passar dig och att du får tillgång till bilen under hela den period du behöver. Vad som ingår i månadskostnaden kan se olika ut, men det vanligaste är att service, försäkring, garantier, vägassistans och körsträcka är inkluderat.

Tillsammans med leasingföretaget skriver ni ett avtal på bilen och hur länge avtalet ska gälla. När leasingen är slut lämnar du bara tillbaka bilen. Hitta en aktör som finns i din närhet och välj en modell, boka ett möte, njut av din bil och lämna sedan tillbaka den eller byt ut den mot en nyare modell – enklare blir det inte. 

Privatleasing – vem får köra bilen

Det är återförsäljarens egna villkor och policys som gäller för vem som får använda sig av den leasade bilen. Vanligast är att familjemedlemmar, till exempel barn, maka/make och sambo får köra bilen.

Köpa loss leasingbil privat

En vanlig fundering är om en privatleasad bil kan köpas loss efter leasingperioden är slut. När du leasar din bil är det återförsäljaren som står som ägare och det finns således ingen automatisk rättighet för dig att få köpa den.

Ta över leasingavtal

Har du ångrat dig och inte längre vill använda din leasingbil kan du överlåta kontraktet till någon annan. Viktigt att komma ihåg är att du då behöver betala en avgift för överlåtelsen. Ett annat alternativ är att avsluta kontraktet helt och hållet, men då riskerar du att behöva betala för kvarstående avtalsperiod. Ett avtal är bindande och det gäller även för priset. Är du osäker är det bättre att leasa kortare perioder åt gången.

Hur fungerar leasing restvärde

Restvärde är det belopp som du kommer få betala om du vill köpa bilen i takt med att leasingavtalet går ut. Har du ett garanterat restvärde vet du exakt hur mycket bilen kommer att kosta dig, men i de flesta fall är restvärde inte fastställt från start, utan kan förändras.

Risker med privatleasing

Privatleasing kommer inte bara med fördelar, utan även med nackdelar och risker som är viktiga att veta om. 

  • Svårigheter att avsluta/lämna över avtalet 
  • Du kan bli skyldig att betala för slitage
  • Du har en begränsad körsträcka att anpassa dig efter
  • Räntan kan inte dras av i deklarationen
  • Du äger inte bilen

Företagsleasing

Att leasa en tjänstebil är ett vanligt val för företag och anställda som vill ha tillgång till en bil utan att behöva göra en stor initial investering. Genom att leasa en tjänstebil betalar man en månatlig avgift för att använda bilen under en bestämd tidsperiod. Detta kan vara fördelaktigt eftersom kostnaderna är mer förutsägbara och inkluderar vanligtvis underhåll, service och försäkring. Dessutom kan leasingavtal ofta anpassas med hänsyn till körsträcka och andra preferenser. 

Kan man köpa ut tjänstebil utan att bli beskattad?

När det gäller att köpa loss tjänstebil som är leasad utan att bli beskattad finns det vissa regler att tänka på. I Sverige måste man normalt sett betala förmånsvärde för att privatköpa en leasad tjänstebil, vilket kan resultera i beskattning. För att undvika detta kan det krävas att man köper loss bilen till marknadsvärde och inte till ett lägre pris, som ofta erbjuds vid förmånligt köp. Detta kan innebära att man betalar samma pris som en utomstående skulle betala för bilen. Läs mer på saljarnas.se

Genom att följa dessa regler kan man undvika beskattning när man köper loss en leasad tjänstebil och på så sätt göra en mer förmånlig affär. Det är dock viktigt att rådgöra med en skatteexpert eller revisor för att försäkra sig om att man följer alla gällande regler och undviker eventuella skattekonsekvenser.

Elektronisk körjournal – en smidig lösning för privatleasing

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du privatleasar en bil är hur du ska hantera din körjournal. Skatteverket kräver att du kan styrka alla dina körningar, både privata och tjänsteresor. En elektronisk körjournal kan vara en smidig lösning för att automatiskt registrera alla dina körningar och spara tid och administration.