korskolan.se

Om körskolan

Home > Om körskolan

Privatleasing av bil

Att privatleasa en bil är idag väldigt enkelt och det finns många olika aktörer som erbjuder tjänsten. Innan du väljer är det viktigt att kontrollera så att villkoren passar dig och att du får tillgång till bilen under hela den period du behöver. Vad som ingår i månadskostnaden kan se olika ut, men det vanligaste är att service, försäkring, garantier, vägassistans och körsträcka är inkluderat.

Tillsammans med leasingföretaget skriver ni ett avtal på bilen och hur länge avtalet ska gälla. När leasingen är slut lämnar du bara tillbaka bilen. Läs mer om privatleasing hos Bavaria Bil som är en marknadsledande aktör i Sverige. Hos dem kan du leasa både BMW och MINI i alla tänkbara modeller. Välj en modell, boka ett möte, njut av din bil och lämna sedan tillbaka den eller byt ut den mot en nyare modell – enklare blir det inte. 

Privatleasing – vem får köra bilen

Det är återförsäljarens egna villkor och policys som gäller för vem som får använda sig av den leasade bilen. Vanligast är att familjemedlemmar, till exempel barn, maka/make och sambo får köra bilen.

Köpa loss leasingbil privat

En vanlig fundering är om en privatleasad bil kan köpas loss efter leasingperioden är slut. När du leasar din bil är det återförsäljaren som står som ägare och det finns således ingen automatisk rättighet för dig att få köpa den.

Ta över leasingavtal

Har du ångrat dig och inte längre vill använda din leasingbil kan du överlåta kontraktet till någon annan. Viktigt att komma ihåg är att du då behöver betala en avgift för överlåtelsen. Ett annat alternativ är att avsluta kontraktet helt och hållet, men då riskerar du att behöva betala för kvarstående avtalsperiod. Ett avtal är bindande och det gäller även för priset. Är du osäker är det bättre att leasa kortare perioder åt gången.

Hur fungerar leasing restvärde

Restvärde är det belopp som du kommer få betala om du vill köpa bilen i takt med att leasingavtalet går ut. Har du ett garanterat restvärde vet du exakt hur mycket bilen kommer att kosta dig, men i de flesta fall är restvärde inte fastställt från start, utan kan förändras.

Risker med privatleasing

Privatleasing kommer inte bara med fördelar, utan även med nackdelar och risker som är viktiga att veta om. 

  • Svårigheter att avsluta/lämna över avtalet 
  • Du kan bli skyldig att betala för slitage
  • Du har en begränsad körsträcka att anpassa dig efter
  • Räntan kan inte dras av i deklarationen
  • Du äger inte bilen