korskolan.se

Billån eller privatlån

När du vill köpa en bil kan du välja att finansiera den med ett privatlån eller med ett billån. De båda låneformerna kan användas för ändamålet, men skiljer sig på många sätt från varandra. När du använder dig av ett billån är det bilen som kommer att fungera som säkerhet. Det ger dig vanligtvis bättre lånevillkor i form av återbetalningstid såväl som ränta. 

Att köpa en bil med ett privatlån innebär att du tar ett lån utan säkerhet. I många fall kan privatlånet ändå vara till stor fördel, eftersom lånevillkoren är bekvämare och du kan låna större belopp med bra återbetalningstid. Privatlånet passar även för dig som har en sämre kreditvärdighet och som vill låna utan UC med fördelaktiga villkor.

Hur fungerar billån

Ett billån är ett lån som är specifikt framtaget för dig som vill köpa en bil. Lånet kan uppnå mycket höga belopp och använder sig alltid av bilen som säkerhet. På många sätt liknar billånet ett bolån, där du behöver betala en kontantinsats. När du ansöker om ett billån kan du endast låna upp till 80 % av bilens värde och resterande belopp måste finansieras på annat sätt, till exempel med ett privatlån. Lånet, inklusive ränta, betalas varje månad.

Billån krav

  • Du ska vara minst 18 (ibland 20) år.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige
  • Du ska kunna uppvisa en bra återbetalningsförmåga och en taxerad inkomst på ca 110 000-200 000 kr om året
  • Du ska kunna betala lån, ränta och eventuella avgifter

Billån trots betalningsanmärkningar

Idag finns det mängder med olika långivare och banker som du kan använda dig av när du vill ta ett billån. Många av aktörerna har bra villkor och krav på sina låntagare, men tidigare betalningsanmärkningar kan påverka möjligheten negativt. Idag finns det aktörer som erbjuder lån trots betalningsanmärkningar, men kom ihåg att en anmärkning försämrar ditt kreditbetyg och i regel leder till sämre lånevillkor och ränta. Det bästa är alltid att jämföra långivare innan du väljer, så att du kan hitta det billigaste lånet.

Privatleasing eller billån

Funderar du på om det är bättre att privatleasa än att ta ett billån? Då är du inte ensam, fördelarna med ett billån är att du kan köpa exakt den bil som du vill ha och inte behöver begränsas av bilhandlarens modeller. Du kommer också att stå som ägare på bilen, vilket gör det möjligt för dig att använda den mer fritt.